• Bērzu sula veselībai un skaistumam

    Atšķirībā no vecās Rietumeiropas valstīm Mēs Latvijā esam saglabājuši zināšanas par dabas līdzekļu sniegtajām iespējām un spējam tās arī pielietot praksē. Viens no šķietami vienkāršākajiem un reizē iedarbīgākajiem līdzekļiem, ko varam izmantot veselības stiprināšanai ir bērzu sulas. Tradicionāli tās tiek iegūtas aprīlī, maijā, bet reizēm arī martā. Sulu tecināšana var sākties tiklīdz zeme atlaižas, bet jābeidz, kad kokam parādās pirmās lapas vai sula kļūst duļķaina. Līdzīgi var izmantot arī kļavu sulas, taču to tecināšanas sākas vēl pirms nokusis pēdējais sniegs un sezona ir krietni īsāka.

    Bērzu sulas pozitīvās īpašības

    • satur bioloģiski aktīvās vielas (3 – 4 stundas pēc tecināšanas)
    • palīdz attīrīt organismu no šlakvielām un toksīniem;
    • veicina svīšanu (nav izteikta iedarbība);
    • satur kāliju, mikroelementus, dabīgos cukurus un vitamīnus (organismam tos ir viegli asimilēt);
    • uzlabo imunitāti un paātrina brūču dzīšanu;
    • mazina reimatisma, podagras un radikulīta sāpes;
    • uzlabo sejas krāsu, padara ādu elastīgāku;
    • padara matus kuplākus, palīdz atbrīvoties no blaugznām (jāmazgā mati sulā).

    Kā iegūt bērzu sulu ?

    Lai iegūtu bērzu sulu, viss, kas vajadzīgs a) urbis, b) neliela paštaisīta koka renīte, ko gatavo no izkaltuša koka zara (diametrs tāds pats kā urbim) vai plastmasas trubiņa (var nopirkt santehnikas veikalā), c) trauks, kurā ietek sula (spainis, plastikāta maiss), d) atbilstoša tapa ar ko aizdarīt caurumu.

    Lai iegūtu bērzu sulu nevajag kokā urbt dziļāk par 2 – 3 centimetriem. Ieliekot bērzā koka renīti (pīpīti) svarīgi nodrošināt, lai sula netek garām. Ja caurums izurbts par platu, pīpīti var notīt ar pakulām vai santehnikas veikalos pieejamo balto lentu, ko parasti tin ap caurulēm, lai ierobežotu noplūdes. Urbumu vēlams veikt nedaudz ieslīpi uz augšu, lai vieglāk ievietot pīpīti. Varat izmantot gan veco, labo rokas urbi (skat. video), gan elektrisko urbi (mazāks izmērs, saudzīgāk pret koku). Pats svarīgākais visā šajā procesā ir pareizi aizdarīt bērzu, jo pretējā gadījumā bērzs gluži vienkārši vairs nespēs atgūt spēku un nokaltīs. Mūsu senči to paveica ar atbilstoša izmēra koka tapu, kas ideālā gadījumā apsmērēta ar potvasku. Vēlams izmantot izkaltušu koku, jo tas no mitruma uzbriedīs un pats ieņems atbilstošu formu.

    Bērzu sulas iegūšanas video pamācība

    Viss pareizi, ko I. Līdaka saka tikai neurbiet tik dziļi (pietiks ar 2  – 3 cm) un vēlams izmantot urbi ar mazāku diametru (būs vieglāk aizdarīt).

    Bērzu sulas uzglabāšana un skābēšana

    Visefektīvāk bērzu sulas saglabāšana iespējama to sasaldējot un pēc vajadzības atbilstošu daudzumu atsaldējot. Diemžēl ne visiem ir pieejamas atbilstoša izmēra saldētavas, tādēļ jāķeras pie citiem līdzekļiem. Bērzu sulas skābēšana ir viens no vieglākajiem veidiem kā saglabāt vismaz daļu no sulas labumiem turpmākajam gadam.

    Bērzu sulas uzglabāšanas receptes

    5 l sulai pievieno 25 g rozīnes bez kauliņiem (vēlams nomazgāt), 1 – 2 krustnagliņas (lai nepelētu), dažus jaunos upeņu zariņus. Trauku, kurā ielieta sula 2 – 3 dienas patur siltumā, tad lej pudelēs vai burkās un glabā aukstumā. Pēc vēlēšanās bērzu sulai var pievienot arī svaigu citrona miziņu, pievienot vairāku upeņu zariņus vai atteikties no rozīnēm. Pudeles taisa vaļā vasarā, pievieno cukuru pēc garšas un patikšanas. Lai labi garšo.

    Bērzu sulas šampanietis

    Bērzu sulas dzirkstošais šampanietis ir jāgatavo līdzīgi kā sulu uzglabājot, taču papildus uz 0,5 l sulu liek klāt 1 karoti baltā cukura. Pēc tam, kad sula uzglabāta siltumā pāris dienas trauku aizvāko un liek aukstumā. Drošības pēc pudeles labāk likt slīpi, bet, ja pagrabs nav gana auksts vāku/korķi notin ar drāti vai izolācijas lentu. Vasarā atdarot pudeli jābūt uzmanīgiem, jo tā var šauties gaisā kā īsts šampanietis.

    Iesakam izmantot stikla pudeles vai burkas, jo plastmasas trauku izmantošana nav ne estētiska, ne ilgtermiņā videi un veselībai draudzīga.

Comments are closed.